27 Şubat 2008 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Malzemeler:
1 kg bakla
3 soğan
8 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tozşeker
1.5 su bardağı sıcak su
5-6 dal dereotu
Tuz
Hazırlanışı:* Baklaları yıkayıp ayıklayın. Soğanı doğrayın. * Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı pembeleştirin. Unu ilave edip kavurun. Baklayı süzüp ekleyin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika pişirin.* Tozşeker, tuz ve sıcak suyu ilave edip baklalar yumuşayana kadar pişirin. Dereotunu temizleyip kıyın. Baklanın üzerine serpiştirip tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Dilerseniz sarımsaklı yoğurtla servis yapın

22 Şubat 2008 Cuma

Erik Marmelatı

Marmelat yapılacak erikler önce yıkanır. Erikler çok olgun ise hemen kevgirden geçirilerek ezmesi elde edilir. Erikler yumuşak değilse, biraz su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır.

Erik marmeladı hazırlanırken;
1 kg. erik ezmesi,
800-1000 gram şeker,
1 limon suyu veya 1 gram limon tuzu kullanılır.

Erik ezmesi tencereye konur. Kuvvetli ateşte ısıtılmaya başlanır.
Şeker ısınan ezmeye parti parti konur. Pişmenin sonuna doğru limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir. Sıcak sıcak temiz ve kuru kaplara doldurulur.

AYVA REÇELİ

Malzemeler:

1 kg. ayva (İki büyük veya 3-4 orta boy)
1 .5 kg. şeker (7,5 su bardağı)
750 gr. su (3 su bardağı),
1 limon suyu veya 1 gram limon tuzu.

Ayva Reçelinin Yapılışı:
Temizlenmiş, yıkanmış olan ayvaların kabukları soyulur. Her biri dörde bölünüp çekirdek ve çekirdek evleri temizlenir. Büyük delikli rendede rendelenir, diğer taraftan rendelenen ayva 3 bardak su ile kaynatılıp pişirilir.  1,5 Kg toz şekerde ilave edilir. Reçel kıvamını bulunca içine limon suyu veya limon tuzu ilave edilir. İki dakika daha kaynatılır, indirilir. Ilık iken temiz yıkanmış kavanozlara hiç boşluk bırakılmadan doldurulur.

21 Şubat 2008 Perşembe

Ispanak Borani

Malzemeler:
1 kg. ince dogranmis ispanak veya pazi veya pancar
2 adet kuru sogan (ince dogranmis)
4 su bardagi süzme yogurt
4 dis dövülmüs sarmisak
2 yemek kasigi tereyagi
Sos için;
1 yemek kasigi tereyagi
1 tatli kasigi kirmizi pulbiber
1 kg. ince doğranmış ıspanak veya pazı veya pancar
2 adet kuru
soğan (ince doğranmış)
4 su bardağı süzme
yoğurt
4 diş dövülmüş
sarımsak
2
yemek kaşığı tereyağı
Sos için;
1
yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

Ispanak (pazıyı veya pancarı) önce yıkayıp, bir parmak kalınlığında ince ince kıyın. Bir tencereye 4-5 su bardağı su ekleyip, 1 tatlı kaşığı tuz serpin. Su kaynayınca sebzeyi 10 dakika kadar haşlayıp, süzün. Soğuyunca elinizle sıkarak
portakal büyüklüğünde toplar yapın. Bir tavaya yağı koyup ince kıyılmış soğanları ekleyip, kavurmaya başlayın. Soğanlar sararınca ıspanakları ekleyin. Bir başka kapta yoğurt ve dövülmüş sarmısağı karıştırın. 5-6 dakika kadar kavrulan ıspanakların altını söndürüp, servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu ilave edin. Öte yandan ufak bir tavada yağı etirip, kırmızı pul biberle 1-2 dakika pişirin. Yoğurtlu ıspanak yemeğinin üzerine sıcak yağı gezdirip, servis yapın.

Yapilis Tarifi: Ispanak (paziyi veya pancari) önce yikayip, bir parmak kalinliginda ince ince kiyin. Bir tencereye 4-5 su bardagi su ekleyip, 1 tatli kasigi tuz serpin. Su kaynayinca sebzeyi 10 dakika kadar haslayip, süzün.Soguyunca elinizle sikarak portakal büyüklügünde toplar yapin. Bir tavaya yagi koyup ince kiyilmis soganlari ekleyip, kavurmaya baslayin. Soganlar sararinca ispanaklari ekleyin. Bir baska kapta yogurt ve dövülmüs sarmisagi karistirin. 5-6 dakika kadar kavrulan ispanaklarin altini söndürüp, servis tabagina alin. Üzerine sarmisakli yogurdu ilave edin.Öte yandan ufak bir tavada yagi etirip, kirmizi pul biberle 1-2 dakika pisirin. Yogurtlu ispanak yemeginin üzerine sicak yagi gezdirip, servis yapin.Afiyet olsun.

KABAK BORANİ

Malzeme:
4 orta boy kabak, 2 kaşık zeytinyağı, 2 yemek kasığı su, 1 sogan, 1 sivribiber, 1 domates, 1 kaşık domates salcası, yarım kaşık biber salcası, 2 kap (yaklaşık 1,5 su bardağı) pişmiş yeşil mercimek

Yapılışı:
Küp doğranmış soğanları, biberi, domatesleri zeytinyağında hafifce kavurun.
Üzerine domates ve biber salçasını ekleyin.
Üzerine küp doğranmış kabakları koyun, iki kaşık da su ekleyin ve pişirmeye devam edin.
Diğer yanda mercimekleri haslayıp, pişmesine yakın kabakların üzerine ekleyin.
Yemek piştiğinde servis kabına çıkarın ve yoğurtla servis yapin.

Kabak Çiçeği Kızartması

16 adet kabak çiçeği, 3 yemek kaşığı un, 2 yumurta, yarım su bardağı ılık süt, tuz.

Kabak çiçeklerini bir kaba koyacağınız suya daldırarak zedelemeden yıkayın. Suların süzülmesi için ters çevirip dizin. Una yumurtayı kırın. Toz unu koyun, çırparak azar azar ılık sütü ekleyin. Gerektiği kadar ılık su ilave ederek koyu bir bulamaç haline getirin. Bir tavada zeytinyağını kızdırın. Kabak çiçeklerini bulamaca batırıp iki taraflarını da kızartın. Sıcak olarak sofraya getirin. Yanında limon dilimi veya sarmısaklı, dereotlu süzme yoğurtla servis yapabilirsiniz.

14 Şubat 2008 Perşembe

KABAK ÇİÇEĞİ KIZARTMASI ( ÇULLAMASI )

Un ile su karıştırılır. Bulamaç haline getirilir. İçine Yağ emmesin diye yumurta kırılıp iyice karıştırılır. Bir kapta Zeytinyağı kızdırılır. Yağı çok dökmeyin. Kabak çiçeği sapından tutularak bulamaca iyice batırılır. Kızgın yağda kızartılır. Soğutularak yenir. ( Hamurun biraz daha fazla çiçeği sarmasını isterseniz önce una batırıp bulamaca banarsanız daha fazla hamur tutar.)

ISPANAK ÇULLAMASI

Kabak çiçeği yerine ıspanak kullanılır.

8 Şubat 2008 Cuma

YUMURTALI ÇİĞKÖFTE


Malzemeler

6 adet yumurta
1 kg ince bulgur
3 adet kuru soğan
1 kaşık acı biber salçası
1 kaşık domates salçası
100 gr pulbiber 2 adet limon
1' er tatlı kaşığı kimyon, karabiber, tuz, kişniş, maydanoz, taze soğan bir kasede elinizi ıslatmak için su hazırlayın yarım su bardağı zeytinyağı

Hazırlanış

yumurtalar hariç tüm malzemeyi bulgurlar yeme kıvamına gelene kadar su ile yoğurun. Zeytin yağında karıştırarak pişirdiğiniz yumurtaları ve en son çok ince doğranmış maydanozu ve yeşil soğanı ekleyip 1 dakika daha yoğurun. Limonları çıkarıp köfte şekli verip marul ile servis yapın